VSP Valvon vahvistaa Rauman Satama Oy:n kyberturvallisuutta
Rauman Satama Oy vastaa Suomen kolmanneksi suurimman yleissataman infrastruktuurista, turvallisuudesta ja laivapalveluista. IT-, tietoturva- ja kyberturvallisuuspalvelut ovat satamanpitäjän toiminnan kannalta tärkeitä, minkä vuoksi niistä huolehtii kokenut kumppani.
Rauman satama on vilkas portti maailmalle. Satamasta lähtee joka viikko yli 20 alusta Euroopan valtamerisatamiin, kuten Antwerpeniin, Hampuriin ja Bremerhaveniin. Vakituista linjaliikennettä on myös Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Kaikkiaan satamassa vierailee noin tuhat alusta vuosittain.
Erityisesti kemiallisen ja mekaanisen metsäteollisuuden ansiosta Rauman satama on vahva vientisatama. Se on merkittävä toimija paitsi länsirannikon myös koko maan mittapuulla.
– Rauman satama on Suomen kolmanneksi suurin yleissatama sekä Suomen kolmanneksi suurin konttisatama, kertoo Rauman Satama Oy:n hallintojohtaja Mikajuhani Numminen.
Raumalla lastataan muun muassa paperia, kartonkia, sellua, sahatavaraa, projektilasteja sekä kuivaa ja nestemäistä irtotavaraa viljasta polttoaineisiin. Sataman nosturikalusto soveltuu niin kontti-, kappaletavara- kuin irtolastioperointiinkin.
– Yleissatamassa tarvitaan erilaisia lastinkäsittelyvälineitä. Esimerkiksi viljalle on omat käsittelylaitteensa ja nesteille omat kuljetus- ja siirtovälineensä. Lo-lo- eli Lift-on/lift-off-alusten lasteja käsitellään erilaisin nosturein. Ro-ro- eli Roll-on/roll-off-kuljetuksissa laiturin on oltava oikeanlainen, jotta Ro-ro-lavetit voi siirtää alukseen ja sieltä pois, Numminen selittää.
Nosturikapasiteetti ja hyvät maantieyhteydet mahdollistavat myös projektikuljetukset – nostovoimaa on kaikkiaan 200 tonniin asti.
– Täältä maailmalle projektikuljetuksina kulkevat esimerkiksi voimalaitosten laitteistot.
Alukset kuljettavat Raumalta maailmalle muun muassa paperirullia. Kuva: Ari Ahlfors / Rauman Satama Oy
Yhteistyöllä hyvät toimintaedellytykset
Satamanpitäjänä toimivan Rauman Satama Oy:n tehtävänä on kehittää satamaa ja sen toimintaedellytyksiä. Nummisen mukaan tarkoituksena on luoda hyvät toimintaedellytykset satama-alueen kymmenille yrityksille ja vuokralaisille.
– Rakennamme ja ylläpidämme satama-alueen infrastruktuuria eli esimerkiksi teitä ja laitureita sekä vuokraamme maa-alueita ja tiloja omistamistamme rakennuksista. Tarjoamme laivapalveluja eli kiinnitämme ja irrotamme aluksia sekä toimitamme niille sähköä ja vettä. Lisäksi vastaamme satama-alueen turvallisuudesta, vartioinnista ja valvonnasta, Numminen sanoo.
– Pyrimme siihen, että toiminta satama-alueella on turvallista ja ympäristöystävällistä. Isona tavoitteenamme on tuottaa hyvinvointia Rauman seudulle ja koko länsirannikolle, hän summaa.
Satamatoiminta edellyttää monen osapuolen yhteistyötä, jossa satamanpitäjällä on merkittävä rooli. Rauman Satama Oy:n toiminta perustuu pitkälti erilaisiin ohjelmistoihin ja tietojärjestelmiin, joiden on toimittava moitteettomasti. Muun muassa tämän vuoksi yritys on ulkoistanut IT-palvelunsa kokeneelle ja paikalliselle kumppanille.
Rauman satama on Suomen kolmanneksi suurin konttisatama ja Suomen kolmanneksi suurin yleissatama. Satama-alueella toimii kymmeniä yrityksiä. Kuva: Ari Ahlfors / Rauman Satama Oy
IT-kumppani hahmottaa kokonaiskuvan
Rauman Satama Oy aloitti IT-kumppanuuden SataComin kanssa vuonna 2014. VSP:n asiakkaaksi se tuli vuonna 2019 yritysten fuusioiduttua. VSP tarjoaa Rauman Satama Oy:lle IT-tuen, konesalin, M365-pilvipalvelut, IT-asiantuntijan, VSP Valvon -palvelun sekä tarvittavia laitteita.
Yhteistyö on vuosien mittaan syventynyt ja laajentunut, mitä Numminen pitää hyvänä asiana. Pitkäaikainen IT-kumppani tuntee yrityksen, ymmärtää sen tarpeet sekä hahmottaa kokonaiskuvan.
– Aikaa ei kulu ylimääräiseen selvittelyyn, kun IT-palvelut tulevat yhdeltä toimijalta. VSP:llä on hyvä tuntemus laitteistamme ja järjestelmistämme, ja saamme heiltä laaja-alaista apua.
Erityisen tärkeänä Numminen pitää sujuvaa yhteydenpitoa ja nopeaa palvelua. Mahdolliset ongelmat eivät aiheuta työhön viivytyksiä ja keskeytyksiä, kun ne ratkaistaan mahdollisimman ripeästi.
– Ongelmatilanteissa saamme apua IT-tuesta tai suoraan VSP:n asiantuntijoille soittamalla. Jos asia ei ratkea etänä, VSP:n väkeä tulee paikan päälle korjaamaan tilanteen. On tärkeää, että apua on saatavilla joustavasti – satama toimii vuorokauden ympäri, Numminen sanoo.
Kyberuhkiin on varauduttava
Mikajuhani Nummisen mukaan osaavien asiantuntijoiden tuottama palvelu on käyttäjän näkökulmasta helppo ja kustannustehokas tapa vastata kyberuhkien tuomiin haasteisiin. Kuva: Hannu Asumalahti / Rauman Satama Oy.
Viime vuonna päivitettiin EU:n kyberturvallisuusdirektiivi (NIS2), jota on kansallisesti sovellettava viimeistään tämän vuoden lokakuussa. Direktiivi koskee yhteiskunnan kannalta keskeisiä toimijoita, ja se lisää tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia ja vastuita.
Rauman Satama Oy oli yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka otti käyttöönsä uuden VSP Valvon -palvelun. Nummisen mukaan vuoden alussa käyttöön otettu CSOC-palvelu auttaa osaltaan vastaamaan NIS2-direktiivin asettamiin vaatimuksiin.
– Palvelun käyttöönoton myötä Rauman Satama Oy:n tietoturva ja kyberturvallisuus ovat parantuneet, Numminen kiteyttää.
Palvelu valvoo ja analysoi Rauman Satama Oy:n tietojärjestelmien ja pilvialustojen tietoturvahälytyksiä ja poikkeamia ympäri vuorokauden. Tarpeen vaatiessa kriittisiin tapahtumiin reagoidaan välittömästi tarpeelliseksi katsotulla tavalla.
Jatkuva valvonta ja kattava raportointi IT-ympäristöstä auttavat torjumaan tehokkaasti kyberriskejä sekä tukevat tiedolla johtamista.
– Mahdollisiin uhkiin voidaan reagoida välittömästi, kun tiedetään, mitä IT-ympäristössä tapahtuu. Valvonnasta kertyvän datan avulla voimme myös kehittää kyberturvallisuuttamme ja tietoturvaamme edelleen. Tämä on tärkeää myös sidosryhmiemme näkökulmasta, Numminen sanoo.
Kiitosta saa myös kuukausiveloituksellinen ja skaalautuva palvelu, jonka kustannukset ovat ennakoitavissa.
– Osaavien asiantuntijoiden tuottama palvelu on käyttäjän näkökulmasta helppo ja kustannustehokas tapa vastata kyberuhkien tuomiin haasteisiin, Numminen kiteyttää.
Kansikuva: Ari Ahlfors / Rauman Satama Oy